Borsodi Tranzit KözzétételProgramjainkRólunkKapcsolatGINOP-5.1.4EFOP-1.2.1
2016. november 30. (szerda) 16:01

Sikeres programzárás!

Magyarország 33 leghátrányosabb helyzetű kistérségei közül az Ózdi Kistérségben 60 fÅ‘ munkanélkülinek adatott meg az a lehetÅ‘ség, hogy hiányszakmára képezve újra dolgozhassanak, elsÅ‘sorban az adott kistérségben. A Borsodi Tranzit Nonprofit Kft. által bonyolított, TÁMOP 5.1.1-09/7-2009-0019 sz. program több mint 116 millió forintos EU támogatásból valósult meg.

Az Ózd városban 2010. október 01. és 2012. július 31. között megvalósult program felhívására 178 fÅ‘ jelentkezett, akik közül 60 fÅ‘ került kiválasztásra a programban való részvételre. A célcsoport tagjai az alacsony iskolai végzettségűek, valamint a nem piacképes szakmával rendelkezÅ‘ - elsÅ‘sorban fiatal - munkanélküliek voltak. A program-résztvevÅ‘k rövid felkészítést követÅ‘en négy szakmában, 6-12 hónapos OKJ képzéseken vettek részt, melynek idején anyagi támogatásban nem részesültek. 

Az eredményeket a július 19-i programzáró rendezvényen ismertette Bolyky Gábor Pál, a program vezetÅ‘je, aki elmondta: „Térségünkben az a kettÅ‘ség áll fenn, hogy a nagyarányú munkanélküliség mellett egyes szakmák-ban munkaerÅ‘hiány jelentkezik. Legfontosabb elvünk az volt, hogy olyan képzéseket bonyolítsunk le, melyekben kiemelt szerepet kap a gyakorlati képzés a leendÅ‘ munkáltatónál. A képzett személyekre igényt tartó vállalkozások szándéknyilatkozatban rögzítették, hogy biztosítják a gyakorlati képzés helyszínét, majd a végzettek egy részének továbbfoglalkoztatását. Programunk példa értékű, mivel a gyakorlat-orientált, konkrét helyi igényekre reagált, továbbá képzési támogatás nélkül bonyolítottuk le az oktatásokat és valamennyi célunkat teljesítettük”

A jól kiválasztott képzÅ‘ szervek és a projekt munkatársainak köszönhetÅ‘en az elÅ‘írt 48 fÅ‘vel szemben 52 fÅ‘ tett sikeres szakmai vizsgát. A 6 hónapos támogatott foglalkoztatást követÅ‘en 23 fÅ‘, -38 %- dolgozik tovább.

A program során szerzett szakmákban elhelyezkedett emberek révén csökkent a térségben a munkanélküliség, javította a vállalkozások szakember-ellátottságát, ezáltal segítve a kistérség felzárkóztatását.

Vissza