Borsodi Tranzit KözzétételProgramjainkRólunkKapcsolat
2016. november 30. (szerda) 16:01

Sikeres programzárás!

Magyarország 33 leghátrányosabb helyzetű kistérségei közül az Ózdi Kistérségben 60 fő munkanélkülinek adatott meg az a lehetőség, hogy hiányszakmára képezve újra dolgozhassanak, elsősorban az adott kistérségben. A Borsodi Tranzit Nonprofit Kft. által bonyolított, TÁMOP 5.1.1-09/7-2009-0019 sz. program több mint 116 millió forintos EU támogatásból valósult meg.

Az Ózd városban 2010. október 01. és 2012. július 31. között megvalósult program felhívására 178 fő jelentkezett, akik közül 60 fő került kiválasztásra a programban való részvételre. A célcsoport tagjai az alacsony iskolai végzettségűek, valamint a nem piacképes szakmával rendelkező - elsősorban fiatal - munkanélküliek voltak. A program-résztvevők rövid felkészítést követően négy szakmában, 6-12 hónapos OKJ képzéseken vettek részt, melynek idején anyagi támogatásban nem részesültek. 

Az eredményeket a július 19-i programzáró rendezvényen ismertette Bolyky Gábor Pál, a program vezetője, aki elmondta: „Térségünkben az a kettőség áll fenn, hogy a nagyarányú munkanélküliség mellett egyes szakmák-ban munkaerőhiány jelentkezik. Legfontosabb elvünk az volt, hogy olyan képzéseket bonyolítsunk le, melyekben kiemelt szerepet kap a gyakorlati képzés a leendő munkáltatónál. A képzett személyekre igényt tartó vállalkozások szándéknyilatkozatban rögzítették, hogy biztosítják a gyakorlati képzés helyszínét, majd a végzettek egy részének továbbfoglalkoztatását. Programunk példa értékű, mivel a gyakorlat-orientált, konkrét helyi igényekre reagált, továbbá képzési támogatás nélkül bonyolítottuk le az oktatásokat és valamennyi célunkat teljesítettük”

A jól kiválasztott képző szervek és a projekt munkatársainak köszönhetően az előírt 48 fővel szemben 52 fő tett sikeres szakmai vizsgát. A 6 hónapos támogatott foglalkoztatást követően 23 fő, -38 %- dolgozik tovább.

A program során szerzett szakmákban elhelyezkedett emberek révén csökkent a térségben a munkanélküliség, javította a vállalkozások szakember-ellátottságát, ezáltal segítve a kistérség felzárkóztatását.

Vissza