• Mentori szolgáltaások
  Mentori szolgáltaások

  A Regionális Civil Központ Alapítvány által vezetett konzorcium tagjaként a Sajó-Bódva körzetben a munkaügyi központ által kijelölt megváltozott munkaképességű személyek számára társaságunk mentori szolgáltatást, egyéni tanácsadást, illetve csoportos és pszichológiai tanácsadást és igény-képesség megfeleltetést biztosít négy kirendeltség – Ózd, Kazincbarcika, Edelény, Putnok - hatáskörében.

 • Tanulj Ózdon, hogy újra dolgozhass
  Tanulj Ózdon, hogy újra dolgozhass

  A projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program 5.1.1.-09/7 (Képzés-foglalkoztatás hátrányos helyzetűeknek) kiírására benyújtott programterv, egyben elfogadott része az LHH33 – „Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben” című az ózdi kistérségben megvalósítandó projektcsomagnak.

 • Cél és küldetés
  Cél és küldetés

  Az 1997-ben alapított – 1999-óta ózdi székhelyű - Borsodi Tranzit Foglalkoztatási Kht. (2009-től Nonprofit Kft) az országban működő, legelőször alapított két megyei hatáskörű közhasznú tranzitfoglalkoztatási társaság egyike, egyben az ózdi, kazincbarcikai és edelényi kistérségek, illetve a Szuha-völgye legnagyobb non-profit humánerőforrás-fejlesztési, tranzitfoglalkoztatási szervezete.

 • Támpillér
  Támpillér

  A TÁMOP-1.4.6-13/1-2013-0013 számú "Támpillér – építőipari képzés és tranzitfoglalkoztatás Ózdon" elnevezésű projekt általános célja, hogy ózdi kistérségben élő hátrányos helyzetű munkanélküli emberek piacképes szakmát sajátítsanak el és tartósan munkába álljanak. A projekt munkahelyi és társadalmi beilleszkedésüket elősegítse, valamint emelje a város és kistérség foglalkoztatottsági szintjét és népességmegtartó képességét.

 • Ónhulladék hasznosítás
  Ónhulladék hasznosítás

  A hazánkban működő vas- és nemvasfém-, valamint veszélyes hulladék gyűjtő vállalatok évente több száz tonna forrasztási ónhulladékot és ónsalakot gyűjtenek be, amely az elektronikai iparban keletkeznek a hullámforrasztás  és mártó forrasztás során. Kiemelten sok óntartalmú hulladék keletkezik Észak-Magyarországon belül Ózd, Eger, Tiszaújváros és Hatvan térségében.

ONRITRAN - A K+F eredmény újdonságtartalma

ONRITRAN - A K+F eredmény újdonságtartalmaA projekt keretein belül egy ez idáig Magyarországon még nem alkalmazott technológia kifejlesztésére és optimalizálására kerülne sor. Az általunk kidolgozandó technológia ráadásul a külföldön eddig alkalmazott, fent említett pirometallurgiai, illetve kénsavas és lúgos elektrolitú eljárásoktól környezetkímélőbb és költségtakarékosabb és nem csak a szállítási költségek elmaradása miatt. A projekt várható eredménye országos szinten egészen biztosan, de minden valószínűség szerint – és az eddigi érdeklődés alapján – nemzetközi szinten is értékelendő tudományos-műszaki újdonságot jelent majd.

A projekt eredményei több szempontból is hiánypótló újdonságként jelentkeznek majd. Egyrészt tudományos szempontból erre irányuló speciális jellegű K+F tevékenység még nem történt az országban, másrészt az eredmények közzététele és szabad felhasználhatósága révén valamennyi olyan ipari terület hasznára válhat, ahol ónhulladék megjelenik. Ugyanakkor a projekt megvalósítása szempontjából is optimális az észak-magyarországi térség, mivel az ország legnagyobb ónhulladék-forrásai idekapcsolódnak. Másrészt a térségben működő pályázó kutatóhely – amelynek vezetője maga is kompetens kutató a projektben – egységes, célirányos KFI projekt keretén belül jól össze tudja fogni a cél érdekében a térség műszaki felsőoktatásának releváns tanszékeit. Fel tudja használni a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának a projekt tárgyában kifejezetten kompetens vezető kutatójának, doktoranduszainak, fiatal kutatóinak K+F-tevékenységét, illetve a társaság székhelyén rendelkezésére álló legmodernebb analitikai, anyagvizsgálati és környezettanulmányi-felmérési lehetőségeket.

A projekt tudományos eredményei ezen felül – mivel az elektrolízises fémkiválasztás elméletében is új területre kalauzol – egyetemi műszaki oktatásba is beépíthető szegmensekként is felhasználhatók. Fémmetallurgiai tananyag részét képezheti a jövőben a főként Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karán vagy az egyetem Gépészmérnöki Karán, illetve egyes részeit a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem ózdi kihelyezett képzésein hadbiztonsági mérnöki, gépészmérnöki és biztonságtechnikai illetve katasztrófavédelmi, környezetvédelmi szakirányokon is tudják oktatási céllal hasznosítani. Az említett egyetemeken a pályázó több éve külső megbízásként a jelenlegi KFI témához is kapcsolható oktatói munkát végez.